Doorgaan naar inhoud
Reviews ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Voor 23:45u besteld, morgen in huis! | Geen verzendkosten | gratis sample bij iedere bestelling
Reviews ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Voor 23:45u besteld, morgen in huis! | Geen verzendkosten | gratis sample bij iedere bestelling
Is suiker slecht voor je huid?

Is suiker slecht voor mijn huid?

De invloed van suiker op de huid

Tijdens mijn consulten wordt vaak gevraagd wat de invloed is van voeding op de huid en dan met name suiker. Tijdens mijn afstuderen heb ik hier al onderzoek naar gedaan en dit onderwerp blijft iets waarin ik geïnteresseerd ben waardoor ik me er weer in ben gaan verdiepen. Suiker veroorzaakt een proces in het lichaam, glycatie genaamd, dat een slechte invloed op de huid heeft. Dit kun je dus terugzien aan je huid. Hetgeen wat je kunt zien is dat je huid geïrriteerd, gezwollen en dof kan gaan lijken na een goede dosis suiker.

Het kan ook dat je huid na een shot sugar wat rode vlekjes of een doffe kleur kan vertonen. Dit komt omdat het suiker in je lichaam slechte bacteriën kan voeden. Dit kan ook resulteren in een puffy skin rondom je ogen. Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan.

Hoe meer suiker hoe sterker het effect. We weten nu dat suikers zich binden aan eiwitmoleculen, verantwoordelijk zijn voor versuikerde moleculen en dat dit proces invloed heeft op onze huid.

Samengevat: elastische vezels zullen verharden, waardoor ons weefsel stijf en minder elastisch wordt. En ja, een minder soepele huid betekent weer meer kans op huidveroudering. Terwijl je op je 20ste meestal nog nergens last van hebt, wordt rond je 35ste opeens het negatieve effect zichtbaar. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat het effect van glycatie pas vanaf je 35ste levensjaar zichtbaarder zal worden. Net zoals zonschade, die je ook opbouwt in je jongere jaren, en die pas tot uiting als je wat ouder bent.

Voorkom huidveroudering door minder suiker

100% voorkomen is helaas niet mogelijk. Suiker bevindt zich immers in heel veel producten, ook in gezonde producten zoals fruit. Het is daarom slim om de inname van suikerrijke producten te verminderen en je te houden aan de aanbevolen twee stuks fruit per dag.

Andere tips

Vermijd voedingsmiddelen zoals wit brood, frites, chips, frisdranken, koekjes et cetera. Eet producten met resveratrol (antioxidant) om het glycatie-effect te verminderen. Resveratrol zit onder andere in: rode druiven, pinda’s en bosbessen. Vermijd zoveel mogelijk gebakken, geroosterde, gegrilde en/of gefrituurde voedingsmiddelen.

Wat je nog meer tegen huidveroudering kan doen: Huidveroudering is een proces wat op latere leeftijd zichtbaar wordt en waarbij veel invloeden van buiten en binnenaf van invloed zijn. Enkele andere invloeden zijn bijvoorbeeld stress, alcohol, roken, medicijnen. Er zijn daarnaast gelukkig ook talrijke mogelijkheden om de huid te verbeteren.

Benieuwd naar de behandelmogelijkheden voor jouw huid? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek.

Volgend artikel Wat is de beste huidbehandeling in de herfst?